Englishenglish Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poly Pagina

©Copyright Anneke Kuys 2004, update 2006

Normaal heeft een kat 5 tenen aan zijn voorpoten en 4 aan zijn achterpoten. Polydactyle katten kunnen echter tot 9 tenen aan elke voet hebben. Deze erfelijke afwijking die meer tenen veroorzaakt, komt bij diverse dieren voor en zelfs bij mensen. Hoewel we deze afwijking bij katten van het vaste land van Europa weinig zien, schijnt die in Engeland wel regelmatig voor te komen. Men gaat er van uit dat dergelijke katten in het begin van de 17e eeuw met zeevaarders zijn meegegaan naar Amerika en zich verder over het land verspreid hebben. Opvallend is dat vooral in de omgeving van Boston, waar de eerste emigranten aankwamen, het percentage vrij hoog is.

Er wordt gezegd dat toen de Maine Coon fokkers van het eerste uur hun best deden om de Maine Coon bij de diverse kattenverenigingen erkend te krijgen, het bestand van ongeregistreerde Maine Coon voor 40% polydactyl was. Omdat het in de rasstandaard opnemen van polydactylie als mogelijkheid bij de Maine Coons een onoverkomelijke hindernis bleek voor erkenning van het ras, heeft men deze voorwaarde destijds laten vallen.

Aangezien polydactylie dominant vererft, is het eenvoudig deze eigenschap er uit te fokken. Je ziet of een kat poly is of niet. Een enkele keer lijkt Moeder Natuur ons wel eens voor de gek te houden met een kat die niet polydactyl lijkt, maar dit toch vererft. In dat geval is echter altijd een van de ouders overduidelijk wel meertenig. U hoeft dus niet bang te zijn dat uit lijnen waar geen polydactyle katten in voorkomen, plotseling een kitten met meer tenen verschijnt. Sommige fokkers die met poly's werken, hebben zich aangewend bij de polykatten als kenmerk de letter P in de naam te verwerken, zodat u dit op de stamboom kunt traceren.

image image

Een bekend voorbeeld is MtKittery Socko P.

Poly's worden in principe alleen met katten gekruist die niet-poly zijn. Afhankelijk van het aantal en de stand van de extra tenen kan het zijn dat u extra aandacht aan de voeten moet besteden ingeval dit resulteert in mogelijk verwonding of ingroei van de nagels. Polydactyle katten kunnen dus wel als Maine Coon geregistreerd worden en als fokdier gebruikt worden, maar omdat dit (voor alle rassen) een fout is in de rasstandaard, kunnen zij geen titels behalen. Bij Felikat mogen zij wel geshowd worden om beoordeeld te worden, als bij de aanmelding duidelijk aangegeven wordt dat zij poly zijn.

Inmiddels is er in Amerika een ras erkend waarbij het kenmerk meertenen wel is toegestaan, namelijk de Pixie Bob. Dit was natuurlijk aanleiding voor een aantal polyfokkers en polyliefhebbers om alsnog een poging te doen dit ook voor de Maine Coon voor elkaar te krijgen.

 

Op dit moment kunnen poly's geshowd worden bij TICA in de NEW TRAITS class. Deze klasse is speciaal voor rassen die al erkend zijn voor kampioenstatus, maar waarbij nieuwe eigenschappen voorkomen, die nog niet zijn geaccepteerd voor dat ras, zoals een nieuwe kleur of een nieuwe haarlengte. In de New Traits klasse worden deze eigenschappen geëvalueerd. Het doel hiervan is dat dit uiteindelijk leidt tot erkenning van deze eigenschap. Exposanten en keurmeesters worden dan ook aangemoedigd om hierover tijdens de ringenkeuring te discussiëren.

De New Traits klasse wordt wel als één groep gekeurd. Het kan dus gebeuren dat poly Maine Coons samen met Britse Langharen en effen Ragdolls worden gekeurd.

 

Op de show in Hannover 2006 adviseerden de keurmeesters om het aantal tenen voor showen en fokken te beperken tot 7. Daarnaast wezen ze op het belang van de stand van de voeten, waarbij de tenen zoveel mogelijk recht naar voren moeten wijzen.

image
Uppervalley Silversocks P

Interessante informatie over Poly's is te lezen op:

De volgende artikelen/sites zijn alleen in het engels:

Mainecoon database

MESSYBEAST CAT RESOURCE ARCHIVE